Nu men zich met oog op het duurzaam verkrijgen van brandstof steeds meer richt op elektrisch rijden, is het grappig om terug te kijken naar oude films waarin al een voorschot werd genomen op het moderne rijden. Zelfrijdende en vliegende auto's, ze werden in de jaren '80 al voorzichtig vormgegeven op het witte doek. Hoopvol, maar voorbarig, zo blijkt.

Rijden op Plutonium De Back To The Future-trilogie

Er was ons al lang geleden een vliegende auto beloofd, maar vooralsnog is dat een utopie. Het ontwikkelen ervan zal een peulenschil zijn vergeleken met het in goede banen leiden van het verkeer. Laat staan wat voor taferelen een proefrit bij de autodealer in het drukke Amsterdam gaat opleveren! De DeLorean DMC-12 uit Back To The Future wordt aangedreven door plutonium, een toen moderne vorm van energie waardoor tijdreizen eveneens mogelijk blijkt. Hoofdrolspeler Michael J. Fox belandt met de bolide in de jaren '50, waar hij zijn eigen toekomst veilig moet stellen. Aan het eind van de eerste film wordt deel II alvast aangekondigd, waarin met een vliegende auto de andere kant op wordt gereisd: richting 2015. Achteraf voorbarig, want we vliegen nog steeds niet boven de wegen en staan dus nog steeds dagelijks in de file.

Zelfrijdende Herbie en KITT

Herbie was de trouwe Volkswagen Kever die niet alleen zelf reed, maar ook communiceerde met de jonge eigenaar. Deze familiefilms (Herbie Goes To Monte Carlo, Herbie Rides Again e.a.) van producer Disney vielen massaal in de smaak en waren goed voor een lach en een traan. Later was daar KITT (Knight Industries Two Thousand) van de onvolprezen David Hasselhoff in de serie Knight Rider. De diepzwarte Pontiac Firebird Trans-Am uit 1982 deed dienst als wagen om de misdaad te bestrijden. Het was wekelijks een feest in menig huiskamer als KITT, opgeroepen via een horloge (ook een profetisch item) kwam voorrijden en Michael Knight de Turbo Boost-knop indrukte - en vervolgens over objecten heen sprong.

Rijden, vliegen én varen met de auto in Chitty Chitty Bang Bang

Hoewel in Top Gear meermaals geprobeerd is om moderne auto's te ontwikkelen (zowel de elektrische 'Geoff' als de zeewaardige, amfibische 'ToyBOATa') was het musical-achtige Chitty Chitty Bang Bang er eerder bij. Het is gebaseerd op een boek van Ian Fleming, niet geheel toevallig de man achter de vele slimme wagens van James Bond. Uitvinder Caractacus Potts (Dick van Dyke) laat de ene na de andere vondst hopeloos mislukken, maar de auto die oorspronkelijk als racewagen gemaakt is, verbaast vriend en vijand.